STARE WAZE

Sensurile giratorii – Realitate vs Codul Rutier vs Waze

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #1445
    spookyx
    Keymaster

    Giratoriu complex și controlat
    Deschid acest subiect pentru a adresa neînțelegerile și confuzii pe care le au șoferii și utilizatorii Waze referitor la sensurile giratorii.

    În primul rând, trebuie să explicăm CE ESTE UN SENS GIRATORIU:

    Mai întâi să ne uităm ce ne spune Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
    https://dexonline.ro/definitie/giratoriu

    GIRATÓRIU, -IE, giratorii, adj. (Despre o mișcare) De rotație, circular. ◊ Sens giratoriu = sens de circulație la o intersecție, într-o piață etc., potrivit căruia un vehicul este obligat să facă o rotație de la dreapta la stânga. – Din fr. giratoire.
    sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni
    GIRATÓRIU, -IE, giratorii, adj. (Despre o mișcare) De rotație, circular. ◊ Sens giratoriu = sens de circulație la o intersecție, într-o piață etc., potrivit căruia un vehicul este obligat să facă o rotație de la dreapta la stânga. – Din fr. giratoire.
    sursa: DEX ’98 (1998) adăugată de gall acțiuni
    giratóriu [riu pron. riu] adj. m., f. giratórie (-ri-e); pl. m. și f. giratórii
    sursa: DOOM 2 (2005) adăugată de raduborza acțiuni
    giratóriu adj. m. [-riu pron. -riu], f. giratórie (sil. -ri-e-); pl. m. și f. giratórii
    sursa: Ortografic (2002) adăugată de siveco acțiuni
    GIRATÓRIU adj. circular. (Sens ~ în circulație.)
    sursa: Sinonime (2002) adăugată de siveco acțiuni
    GIRATÓRIU, -IE adj. (Despre o mișcare etc.) De rotație, circular. ◊ Sens giratoriu = v. sens (3) [în DN]. [Pron. -riu. / cf. fr. giratoire].
    sursa: DN (1986) adăugată de LauraGellner acțiuni
    GIRATÓRIU, -IE adj. (despre o mișcare etc.) de rotație, circular. ♦ sens ~ = sens obligatoriu pentru autovehicule în jurul unui rond la o intersecție, într-o piață etc. (< fr. giratoire) sursa: MDN '00 (2000) adăugată de raduborza acțiuni GIRATÓRIU ~e (~i) (despre o mișcare) Care este în formă de cerc; rotativ; circular. ◊ Sens ~ sens de circulație (într-o piață, la o intersecție etc.) unde vehiculele trebuie să facă o rotație de la stânga la dreapta. /

    Ce regăsim pe WikiPedia:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Sens_giratoriu

    Un sens giratoriu este unul din mai multe tipuri de intersecții circulare sau intersecții unde traficul este încetinit și intră într-un ocol pe un singur sens în jurul unei insule centrale. Teoretic, aceste intersecții sunt denumite uneori „giratorii moderne”, pentru a accentua diferențele față de tipurile mai vechi de sensuri giratorii care aveau caracteristici și reguli de circulație diferite.

    În țările unde automobilele circulă pe partea dreaptă, fluxul de trafic în jurul insulei centrale este în sens contrar acelor de ceasornic. În țările unde se circulă pe partea stângă, traficul merge în sensul acelor de ceasornic.

    Statistic, sensurile giratorii sunt mai sigure pentru pietoni și șoferi decât intersecțiile tradiționale deoarece necesită viteze mici la intrarea în cerc, nefiind concepute pentru autostrăzi sau drumuri express. Când aceste tipuri de drumuri sunt refăcute să profite de avantajele sensurilor giratorii, câțiva pași sunt efectuați pentru a reduce viteza automobilelor înainte de intersecție.

    Așadar, un sens giratoriu este o în fapt o intersecție circulară în care traficul se desfășoară în sens unic prin ocolirea prin dreapta a unei insule centrale. Este atât de simplu. SENS GIRATORIU = INTERSECȚIE CIRCULARĂ

    Giratoriile pot fi de mai multe tipuri, pot fi alungite, controlate, alungite, turbo, controlate, magice etc.
    http://www.automarket.ro/stiri/feature-sensul-giratoriu-povestea-celui-mai-eficient-sistem-de-46135.html

    După ce am lămurit acest lucru, să vedem ce zice codul rutier referitor la sensurile giratorii:

    7. Intersectii si obligatia de a ceda trecerea

    Art.55. – Intersectiile sunt:
    a) cu circulatie nedirijata;
    b) cu circulatie dirijata. În aceasta categorie sunt incluse si intersectiile în care circulatia se desfasoara în sens giratoriu.

    Art.57. – (1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta.
    (2) La intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare, semafoare sau de catre politistul rutier, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia sau indicatiile acestuia.
    (3) Patrunderea unui vehicul într-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei.
    (4) În intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula în interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda în intersectie.

    Am evidențiat „semnalizate ca atare” pentru că foarte mulți disconsideră această precizare foarte importantă.

    Foarte mulți consideră că dacă un giratoriu nu este semnalizat ca atare, atunci el nu mai este sens giratoriu… ai zice că cercul nu mai e rotund.

    Deci ce aflăm din codul rutier? Că avem obligația să cedăm trecerea celor aflați în interiorul giratoriului atunci când acesta este SEMNALIZAT CA ATARE.

    Iar dacă un sens giratoriu (intersecție circulară) NU este semnalizat ca atare, atunci avem obligație și să respectăm semaforul, marcajele, indicatoarele și semnalele agentului de poliție.

    Iar în final, doresc să atrag atenția asupra faptul că nici Waze, nici Google Maps și nicio altă aplicație de navigație GPS nu îți va spune ce semne de circulație sunt, dacă cedezi sau nu trecerea, dacă ai sau nu prioritate, dacă ai sau nu stop și nicio aplicație nu poate fi răspunzătoare pentru un eventual accident produs de vreun șofer. FIECARE ȘOFER TREBUIE SĂ FIE ATENT LA INDICATOARE, MARCAJE ETC., SĂ CUNOASCĂ REGULILE DE CIRCULAȚIE ȘI SĂ LE APLICE CONFORM REALITĂȚII DIN TEREN.

    Waze nu face decât să dea INSTRUCȚIUNI DE NAVIGAȚIE, pas-cu-pas.

    Ce implică un sens giratoriu în Waze: într-o aplicație de navigație, giratoriul este unul din elementele de bază la crearea unei hărți.
    Cel puțin, în Waze, giratoriile determină automat fluxul de mașini, intersecția este consideră un întreg, iar fiecare pereche de intrare/ieșire este cronometrată independent.

    În Waze există 2 tipuri de giratorii: simple și complexe.

    Cele simple sunt acelea în care waze dă instrucțiuni de: virează dreapta, continuă înainte, virează stânga, întoarcere. Acestea sunt formate dintr-un cerc și maxim 4 segmente care se unesc cu cercul și sunt la aproximativ 90 de grade. Așadar, o intersecție în cruce peste care s-a pus un cerc.

    Cele complexe sunt acelea în care există mai multe intrări / ieșiri separate. O intersecție simplă (4 segmente în cruce) poate fi transformată într-una complexă dacă sunt mai mult de 5 segmente (și e suficient ca unul din segmentele ce intră în giratoriu să fie separat în 2 segmente, unul de intrare în giratoriu și altul de ieșire).

    Giratoriile, mai ales cele simple, sunt mult mai ușor de înțeles și de urmat de către utilizatori.

    Momentan giratoriile nu pot fi controlate. Mai exact, într-un giratoriu nu se pot interzice anumite rute.
    În Waze există ceea ce se numește „Junction Boxes” (casete/boxe intersecție) care permite cronometrarea mult mai bună a rutelor prin acea intersecție (voi explica pe larg într-o altă postare), precum și posibilitatea de a interzice anumite rute într-o intersecție.

    Cei de la Waze au promis că într-un viitor vom putea aplica o boxă intersecție peste o intersecție pentru a interzice rute într-un giratoriu.

    Acolo unde am fost nevoiți să interzicem anumite rute într-o intersecție circulară (giratoriu) am transformat intersecția într-un simplă și apoi am umplut-o de instrucțiuni de „ține dreapta”, „ține stânga”, „ieși prin dreapta”, „virează dreapta”, „virează stânga” etc. Nu este o soluție elegantă, dar a fost singura soluție.
    Exemplu: Piața Presei Libere și Arcul de Triumf unde a trebuit să interzicem rutele de pe Axul Central pentru a corespunde cu marcajele care obligă fie doar la stânga, respectiv doar înainte și la dreapta.

    • Acest subiect a fost modificat acum 7 ani, 11 luni de spookyx.
    • Acest subiect a fost modificat acum 7 ani, 11 luni de spookyx.
Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
  • Forumul „Discuții Generale” este închis pentru subiecte și răspunsuri noi.